Sunday, October 7, 2018

BROWNIES

Sebut je brownies semua memang tahu dan ramai yang sudah rasa. Resipi brownies pun macam-macam dan mudah untuk di dapati dalam buku resipi ataupun dalam internet. Menyediakannya juga mudah untuk membuatnya. Berikut Sury Rasa ingin kongsi resipi yang selalu Sury gunakan setiap kali menyediakan tempahan yang sentiasa ada.

Bahan-Bahan Brownies

1. 90 gram butter
2. 130gram gula kaster
3. 2 biji telur
4. 220gram coklat chips
5. 1 tbs Coklat powder
6. 2 tsp vanilla
7. 85gram tepung gandum


Cara Penyediaan Brownies

1. Cairkan butter guna double boil selepas cair satukan dengan gula kaster. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan telur dalam adunan kalau sebati. Kemudian masukkan essen vanilla, coklat powder kacau sebati.
3. Cairkan coklat chip sehingga cair menggunakan kaedah double boil
4. Masukkan  coklat tersebut dalam adunan yang telah sebati kacau gunakan twist
5. Masukkan tepung sedikit-sedikit gunakan sepatular sampai rata
6. Masukkan kedalam acuan atau loyang 7 x 7inci yang dilapik dengan kertas minyak
7. Bakar dengan api atas bawah dengan suhu 150 darjah celcius dalam 25 minit ikut oven masing-masing.
8. Bila sejuk barulah boleh dipotong brownies dan dihidangkan serta hias dengan coklat nuttela dan kacang almond / coklat chip/ stawberry
9. Resipi ini adalah untuk satu adunan sekiranya untuk doublekan adunan boleh guna loyang 10 inci x 10inci




Brownies nie kurang manis dan sesuai di hidangkan di mjlis-majlis hari lahir, keraian mahupun perkahwinan.

No comments:

Post a Comment