Monday, October 22, 2018

RESIPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

Sury nak kongsi resipi Kek Lapis kukus Cream Cheese, kek nie memang sedap rasa coklat dan lemak cheese dia memang wow..kek pun lembut kerana di kukus best sangat.

Bahan A
  1.  250gm cream cheese
  2. 60gm gula halus
  3. 1 biji telur
  4. 1sudu besar air
  5. 1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara
  1. Pukul Cream cheese bersama dengan gula sehingga sebati
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar

Bahan B
  1. 2 biji telur
  2. 1 cawan gula halus
  3. 1 sk vanilla
  4. Sedikit garam
  5. 1/2 cawan air panas didih
  6. 1/2 cawan susu segar / cair
  7. 1/2 cawan minyak jagung / masak
  8. 1 cawan tepung gandum
  9. 3 sudu besar serbuk koko
  10. 1 sudu kecik baking soda
  11. 1/2 sudu kecik baking powder ( 2 bahan perlu diayak dulu)

Cara-cara
  1. Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam
  3. Masakkan air panas, susu dan minyak
  4. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. 
Cara Memasak
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana 
  2. Sapukan sedikit minyak / mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese di atasnya, tutup semula
Gambar dibawah adalah contoh menggunakan resipi kek lapis kukus cream cheese yang sury rasa sediakan


Resipi Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie memang sedap dan lembut serta tidak muak sesuai untuk dihidangkan begitu sahaja atau dijadikan menu untuk petang atau kek hari lahir dan hari bahagia. Resipi Kek Lapis Kukus Cream Cheese sebenarnya adalah daripada blog Sinar Kehidupan Kak Yati Memories Resipi Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie dah lama sury guna memang best terima kasih kepada kak yatie yang sudi kongsi resipi nie.

No comments:

Post a Comment