Monday, October 8, 2018

KRIM PUFF

Esok nak sediakan tempahan krim puff terfikir nak kongsi resipinya doh yang selalu sury guna. Mudah je sebenarnya sebelum nie ada gak sury belajar Crispy Japanees Cream Puff memang sedap tapi untuk mudah sury suka resipi yang nie kerana lebih mudah dan cepat. Maklum lah semua nak cepat kat bawah nie sury senaraikan bahan-bahan dan cara membuat doh krim puff.

Bahan-bahan Krim Puff

1. 500gm air
2. 200gm butter
3. secubit garam
4. sesudu besar gula
5. 300gm tepung gandum
6. 6 biji telur

Cara Penyediaannya Krim Puff

1. Sediakan kuali / periuk masukkan air, butter, garam dan gula
2. Biarkan ia cair dan mendidih
3. Masukkan tepung gandum dan kacau sebati kecikkan api. Tunggu sehingga masak dan naik mintyak iaitu tidak melekat pada kuali lagi.
4. Pindahkan adunan kedalam Mix, pukul dengan kelajuan perlahan hingga adunan sejuk
5. Piping adunan menggunakan nozel bunga di atas kertas minyak
6. Panaskan oven 190 / 200 darjah celcium  api atas bawah
7. Masak selama 30 minit
8. Bila masak warna keperangan danboleh angkat
9. Boleh dihidangkan dengan filling kastar ataupun vanilla


Gambar diatas adalah contoh krim puff yang siap untuk dihidangkan selamat mencuba krim puff daripada sury rasa

No comments:

Post a Comment